Agnieszka Brunka
13 Gru

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe jest ulubieńcem niejednej osoby. Opórcz wyjątkowego smaku niesie ze sobą wartości odżywcze dzięki swoim składnikom. Deser, tak jak inne dania, może być zdrowy, odżywczy a przede wszystkim smaczny! 

Składniki (blacha ok. 30 cm x 20 cm):
300g (4-6 sztuk) marchewek
220g (4 sztuki) jaja
150g (15 płaskich łyżek) mąki pszennej
150g (15 płaskich łyżek) mąki żytniej/orkiszowej
100g (10 łyżek) oleju rzepakowego
200g (kubek) jogurtu naturalnego
120g (12 łyżek) ksylitolu/erytrytolu
5g (łyżeczka) proszku do pieczenia
2g (1⁄2 łyżeczki) sody oczyszczonej
5g (łyżeczka) przyprawy do piernika
2g (1⁄2 łyżeczki) cynamonu

W misce dokładnie wymieszać trzepaczką jajka ze słodzikiem. Dodać jogurt i olej, całość wymieszać na gładką masę. Do masy dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i cynamon, wymieszać i dodać dwa rodzaje mąki. Wymieszać całość tak, aby masa nie miała grudek i na koniec dodać startą na tarce marchewkę. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 35-40 minut (do suchego patyczka).
Składniki na krem:
400g (2 sztuki) serka kremowego naturalnego
40g (2 łyżki) masła orzechowego
1g (szczypta) cynamonu
40g (8 łyżeczek) ksylitolu/erytrolu

Wszystkie składniki na krem zblendować. Krem schłodzić. Gdy ciasto ostygnie posmarować je kremem.

Posypka:
40g (4 łyżki) nasion słonecznika
25g (łyżka) miodu
Nasiona podprażyć na suchej patelni, dodać miód i mieszać aż się rozpuści i obklei nasiona. Gotowy słonecznik w miodzie wyłożyć od razu na krem.

Twój komentarz




POKAŻ