Agnieszka Brunka
08 Gru

Zakwas z buraków

Zakwas buraczany jest probiotykiem, który ma wiele pożytecznych właściwości. Reguluje mikrobiotę jelitową oraz wspomaga trawienie. Oczyszcza organizm i zwiększa jego odporność. Probiotyki zawarte w zakwasie biorą udział w syntezie witamin z grupy B oraz witaminę K. Jest to prawdziwa dawka zdrowia, z której warto korzystać szczególnie zimą. 

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 główka czosnku 
  • 6 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 25 ziaren czarnego pieprzu
  • 1,5 łyżki soli kamiennej 
  • około 1,5 l wody

Wykonanie:

Buraki umyj  i pokrój w plastry, ułóż w dużym szklanym lub ceramicznym słoju. Dodaj przyprawy i rozgnieciony czosnek. Zalej solanką przygotowaną w proporcji 1 l na 1 łyżkę soli kamiennej. Zalej w tak, aby buraki nie wypływały, możesz przykryć małym talerzykiem lub  dobrze wymytym kamykiem. Odstawiamy słój na kilka dni, powstającą pianę możesz zbierać łyżką kilka razy dziennie. Po kilku dniach zakwas należy przecedzić od warzyw, przelać do szklanych butelek i przechowywać w lodówce. 

Buraki można wykorzystać do innych dań (np. barszcz, sałatka, kanapki). 

Na zdrowie! :)

Twój komentarz




POKAŻ