Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 główka czosnku
- 6 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 25 ziaren czarnego pieprzu
- 1,5 łyżki soli kamiennej
- około 1,5 l wody
Wykonanie:
Buraki umyj i pokrój w plastry, ułóż w dużym szklanym lub ceramicznym słoju. Dodaj przyprawy i rozgnieciony czosnek. Zalej solanką przygotowaną w proporcji 1 l na 1 łyżkę soli kamiennej. Zalej w tak, aby buraki nie wypływały, możesz przykryć małym talerzykiem lub dobrze wymytym kamykiem. Odstawiamy słój na kilka dni, powstającą pianę możesz zbierać łyżką kilka razy dziennie. Po kilku dniach zakwas należy przecedzić od warzyw, przelać do szklanych butelek i przechowywać w lodówce.
Buraki można wykorzystać do innych dań (np. barszcz, sałatka, kanapki).
Na zdrowie! :)
Twój komentarz