Agnieszka Brunka
16 List

Dahl z czarną soczewicą i batatem

Indyjskie danie, które idealnie wpisuje się w jesienną aurę

Składniki:

250g batata
2 ząbki czosnku
1,5 cm korzenia imbiru
100g soczewicy czarnej lub czerwonej
400g passaty pomidorowej
100g wody
10g oleju rzepakowego
5g łyżeczka erytrolu
Garam masala, chili, kumin, curry, sól pieprz, świeża kolendra
30g mleka kokosowego

Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (w zależności od rodzaju użytej soczewicy 7-25 minut). Na oleju podsmażyć ok. 5 minut przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w małą kostkę bataty oraz starty imbir. Następnie dodać passatę i wodę i dusić około 20 minut aż bataty zmiękną, podlewając wodą w razie potrzeby. Dodać wybrane przyprawy i erytrol. Na koniec dodać soczewicę, całość opcjonalnie zblendować, przełożyć do miseczki, ozdobić świeżą kolendrą i opcjonalnie mlekiem kokosowym.

Twój komentarz




POKAŻ