Agnieszka Brunka
16 List

Pieczone jabłka z orzechowym twarożkiem

Pieczone jabłka to jesienny klasyk. A co powiecie na wersję bardziej białkową? :)

Składniki:

Pieczone jabłka z orzechowym twarożkiem
- 500g (2 duże) jabłka
- 100g (1/2 kostki) twarogu
- 25g (1 łyżka) miodu
- 20g (5 sztuk) orzechów włoskich
- opcjonalnie cynamon do smaku

Z jabłek odciąć górę na wysokości około 1-2 cm. Wydrążyć środek tak, by usunąć gniazda nasienne jednak nie przebić jabłek na wylot. Twaróg wymieszać z miodem i pokruszonym orzechami. Nafaszerować owoce, położyć odcięte z wierzchu kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec bez przykrycia około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Opcjonalnie posypać cynamonem. 

Twój komentarz




POKAŻ