ziemniaków nie trzeba eliminować na diecie redukcyjnej! Ziemniak to warzywo niskokaloryczne (w 100 g dostarczają zaledwie 73 kcal) o wysokim indeksie sytości. Dla porównania 100g kaszy, ryżu czy makaronu to około 350 kcal. Należy jednak zwrócić uwagę na sposób ich przygotowania i podania. Najmniej kaloryczne będą ziemniaki gotowane w wodzie lub na parze, najgorsza wersja to puree z masłem i/lub śmietaną, ziemniaki z sosami czy skwarkami.Ziemniaki zyskały jednak złą sławę dzięki swojemu wysokiemu IG (indeks glikemiczny). Nie są więc najlepszym wyborem na co dzień dla osób z cukrzycą oraz insulinoopornością. Można jednak zastosować trick, który pozwoli nieco obniżyć wartość IG w ziemniakach. Ponieważ znajduje się w nich znaczna ilość skrobi, która pod wpływem obróbki termicznej zaczyna kleikować, warto ziemniaki po ugotowaniu szybko schłodzić. Zawarta w nich skrobia ulegnie retrogradacji i obniży się jej strawność, a więc przejdzie w formę skrobi opornej. Ze skrobi w takiej formie nasz organizm nie jest w stanie pozyskać energii, gdyż jest ona oporna na działanie enzymów trawiennych. Wpływa to na obniżenie skoku glukozy po ich spożyciu a nawet na ich kaloryczność!
Kontakt:
- 662 206 757
Agnieszka Brunka
OPINIA PACJENTA: Świetny dietetyk z super podejściem do pacjenta! Pani Agnieszka naprawdę bardzo dopasowuje diety do osoby, bierze pod uwagę to co dana osoba lubi, więc dieta to sama przyjemność :D Bardzo doradza, proponuje super przepisy. Podpowiada jak stosować dietę nie tylko dla siebie ...
Twój komentarz