Agnieszka Brunka
17 Kwie

Czy pieczywo tuczy? Mity dietetyczne

Chleb sam w sobie nie jest bezpośrednią przyczyną tycia, a produktów nie można dzielić na "tuczące" oraz "nietuczące".

To, czy spożywanie chleba przyczynia się do przyrostu masy ciała, zależy od bilansu energetycznego, czyli ogólnie - ilości spożywanej energii w stosunku do zapotrzebowania.
Chleb dostarcza węglowodanów, które są podstawowym źródłem energii dla organizmu. Jeśli spożywamy więcej kalorii, niż spalasz, bez względu na to, czy te kalorie pochodzą z chleba czy innych źródeł, możemy przybrać na wadze. Kluczowe jest zatem zachowanie równowagi między spożywanymi kaloriami a zapotrzebowaniem.
Warto zwrócić jednak uwagę na skład chleba i jego jakość. Pieczywo pełnoziarniste i razowe, zawierające więcej błonnika, może być korzystniejsze dla zdrowia w porównaniu do chleba z białej mąki. Pieczywo tzw. "białe" z pszennej, oczyszczonej mąki, cechuje się wysokim indeksem glikemicznym, czyli prowadzi do gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi i jest dużo mniej sycący niż pieczywo razowe oraz pełnoziarniste.

Twój komentarz




POKAŻ