To, czy spożywanie chleba przyczynia się do przyrostu masy ciała, zależy od bilansu energetycznego, czyli ogólnie - ilości spożywanej energii w stosunku do zapotrzebowania.
Chleb dostarcza węglowodanów, które są podstawowym źródłem energii dla organizmu. Jeśli spożywamy więcej kalorii, niż spalasz, bez względu na to, czy te kalorie pochodzą z chleba czy innych źródeł, możemy przybrać na wadze. Kluczowe jest zatem zachowanie równowagi między spożywanymi kaloriami a zapotrzebowaniem.
Warto zwrócić jednak uwagę na skład chleba i jego jakość. Pieczywo pełnoziarniste i razowe, zawierające więcej błonnika, może być korzystniejsze dla zdrowia w porównaniu do chleba z białej mąki. Pieczywo tzw. "białe" z pszennej, oczyszczonej mąki, cechuje się wysokim indeksem glikemicznym, czyli prowadzi do gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi i jest dużo mniej sycący niż pieczywo razowe oraz pełnoziarniste.
Kontakt:
- 662 206 757
Agnieszka Brunka
OPINIA PACJENTA: Pani Agnieszka ma niesamowitą wiedzę w szerokim zakresie. Korzystam z pomocy online i cenię sobie, że w każdej potrzebie mogę się kontaktować i od razu otrzymuję kompleksową opiekę. Polecam!
Twój komentarz